Hopscotch Sjaal – Gratis Breipatroon

Click here for the English version

Hallo iedereen! Zoals beloofd is hier het Nederlandse patroon voor mijn Hopscotch Sjaal. Hartelijk dank aan Scheepjes en Christina van A Spoonful of Yarn voor het leveren van deze uitstekende vertaling!

Klik op deze blogpost voor meer foto’s en informatie over dit patroon. Veel plezier!

Wist u dat het Hopscotch sjaal patroon ook beschikbaar is als een handige printbare PDF?

Tegen een kleine vergoeding krijgt u toegang tot een mooie full colour PDF met foto’s en een printervriendelijke versie met alleen de essentiële informatie. Het kopen van het patroon maakt het makkelijker om mee te nemen onderweg en ondersteunt mij als ontwerper! Klik hier om nu uw PDF’s te kopen!

Hopscotch Sjaal Patroon

Materiaal

1 bol Scheepjes WhirlWooly Whirl, Frosted Whirl of Whirlette. (Het voorbeeld is gemaakt met Bubblelickious Woolly Whirl -474)
3mm naalden
Wolnaald om de eindjes weg te werken
Benodigdheden om sjaal op maat te spannen (Ik gebruik blockmatten, ‘block wires’ en ‘knit blockers’ voor lange rechte projecten zoals deze)

Stekenverhouding

36 stkn en 40 rijen meten 10cm x 10cm in tricotsteek (vóór opspannen)

Afmetingen

35cm x 300cm (na opspannen)

Afkortingen

r recht breien
2r.sbr twee stk recht samenbreien (de volgende twee steken breien alsof het 1 stk is)
av averecht breien
GK goede kant (voorkant van je werk)
stk(n)steek/steken
omsl omslaan (sla draad om je rechternaald tegen de klok in)
(…) herhaling. Herhaal de stkn tussen haakjes voor het aantal keer aangegeven achter de haakjes voordat je verder gaat met de rest van de rij (zie patroon aantekeningen voor meer uitleg).

Patroon Aantekeningen

Dit is een simpel patroon die ook voor beginners makkelijk te volgen is. Dat neemt niet weg dat het resulteert in een mooie, veelzijdige en makkelijk te dragen sjaal. Hij dient wel opgespannen te worden om de gewenste maat en drapering te verkrijgen, en ook om het kantpatroon mooi uit te laten komen. Je kunt hierover een goede tutorial vinden op de blog van Kirsten van Haak Maar Raak.

Als je nog nooit met een breischema hebt gewerkt, heb ik ook nog geschreven instructies toegevoegd. Het is aan te raden om te proberen het schema te volgen naast het geschreven patroon, zodat je het lezen van een schema kunt leren. Het kunnen werken vanaf een schema is een vaardigheid die de brei(st)er goed van pas komt. Lees de aantekeningen op het schema goed door en kijk goed naar welke rij je werkt en wat de symbolen in die rij betekenen. Bijvoorbeeld, een puntje is een av stk aan de goede kant, maar een r stk aan de verkeerde kant. Dit is een makkelijk schema waarmee je goed kunt oefenen.

De stekenaantallen veranderen nooit voor deze sjaal. Elke rij heeft 71 steken. Als je er meer hebt, dan heb je waarschijnlijk ergens een extra omslag gedaan, of misschien ben je een 2r.sbr vergeten. Als je er minder hebt, dan ben je misschien ergens een omslag vergeten.

Voor beginners die niet bekend zijn met herhalingen, als je iets ziet zoals (deze haakjes), betekent dat dat je herhaalt wat zich tussen de haakjes bevindt voor het aantal keer dat er ACHTER staat. Bijvoorbeeld, in rij 10 staat 12r, (11av, 7r) x 2, 11av, 12r, dan brei je 12 recht, dan (11 averecht en 7 recht) TWEE KEER, daarna 11 averecht en 12 recht.

Als je dubbele haakjes ziet, dan worden steken vaker herhaald tussen een grotere herhaling. Geen paniek, ik leg het hieronder uit.

Rij 11 zegt 5r, ((omsl, 2r.sbr) x 4, 10r) x 3, (omsl, 2r.sbr) x 4, 4r.

Dit betekent dat je eerst 5 rechtbreit, daarna doe je het volgende drie keer: omsl, 2r.sbr, omsl, 2r.sbr, omsl, 2r.sbr, omsl, 2r.sbr, 10r (dus drie herhalingen van de 4x omsl, 2r.sbr en 10r) Daarna doe je omsl, 2r.sbr nog vier keer en eindig je met 4r. Als het nog niet duidelijk is, of als je vast komt te zitten, probeer het dan te vergelijken met het schema. Ik heb hieronder rij 11 weergegeven om het te laten zien.

Als je op de foto hierboven klikt, krijg je een uitvergroting. Het geeft de herhalingen van de haakjes weer op een manier waardoor het wat duidelijker kan zijn voor de mensen die liever visueel leren. Onthoud dat dit een rij is met een oneven nummer (goede kant) en daarom wordt hij gelezen van rechts naar links.

Patroon Instructies

Zet 71 stkn op.
Brei 7 rijen recht.
Begin bij stk 1 van Rij 1 en werk het stekenpatroon van 71 stkn voor een totaal van 16 keer (zie verderop voor de geschreven instructies van het schema).
Herhaal rijen 1 – 37 van schema nog een keer.
Brei 7 rijen recht.
Kant alle stkn af. Werk alle eindjes weg en span op naar gegeven afmetingen onder ‘afmetingen’.

Geschreven Schema Instructies

De rijen hieronder zijn voor één enkele herhaling van het schema. Lees de instructies hierboven voor de gehele patrooninstructies.

Rij 1 (GK): Brei r. (71 stkn)
Rij 2: Brei r.
Rij 3: 5R, (omsl, 2r.sbr) x 31, 4r.
Rij 4: Brei r.
Rij 5: Brei r.
Rijen 6 – 9: Herhaal rijen 2 – 5.
Rij 10: 12R, (11av, 7r) x 2, 11av, 12r.
Rij 11: 5R, ((omsl, 2r.sbr) x 4, 10r) x 3, (omsl, 2r.sbr) x 4, 4r.
Rij 12: 12R, (11av, 7r) x 2, 11av, 12r.
Rij 13: Brei r.
Rijen 14 – 29: Herhaal rijen 10 – 13 vier keer.
Rij 30: Brei r.
Rij 31: 5R, (omsl, 2r.sbr) x 31, 4r.
Rij 32: Brei r.
Rij 33: Brei r.
Rijen 34 – 37: Herhaal rijen 30 – 33.
Rij 38: 12R, 47av, 12r.
Rij 39: 5R, (omsl, 2r.sbr) x 4, 46r, (omsl, 2r.sbr) x 4, 4r.
Rij 40: 12R, 47av, 12r.
Rij 41: Brei r.
Rijen 42 – 45: Herhaal rijen 38 – 41.
Rij 46: Brei r.
Rij 47: 5R, (omsl, 2r.sbr) x 31, 4r.
Rij 48: Brei r.
Rij 49: Brei r.
Rijen 50 – 53: Herhaal rijen 46 – 49.
Rij 54: 12R, 47av, 12r.
Rij 55: 5R, (omsl, 2r.sbr) x 4, 46r, (omsl, 2r.sbr) x 4, 4r.
Rij 56: 12R, 47av, 12r.
Rij 57: Brei r.
Rij 58 – 60: Herhaal rijen 54 – 56

Schema Downloaden

Klik op de foto hieronder voor een printbare PDF met een grotere versie van het schema en een samenvatting van het patroon.

Vergeet niet om de hashtag  #HopscotchScarf te gebruiken en tag me op  Instagram of Facebook om er zeker van te zijn dat ik je updates niet mis! Je kunt ook klik hier om Hopscotch aan je favorieten toe te voegen op Ravlery!

WAAR TE KOOP

Dit project kan worden gemaakt met Scheepjes Whirl, Wooly WhirlFrosted Whirl of Whirlette!

Degenen in Nederland kunnen een Hopscotch-pakket krijgen met alles wat je nodig hebt bij Caro’s Atelier!
UK en Internationale kopers kunnen het vinden op WoolwarehouseBlack Sheep Wools en Deramores.
Canadian en Internationale kopers hebben een geweldige optie bij Knotty House.

Je kunt ook je favoriete Scheepjes-dealer vragen of  een winkel bij jou in de buurt vinden!

Dit bericht bevat affiliate links. Dit is een manier waarop je Canadutch en mij als ontwerper kunt ondersteunen. Het kost u geen extra kosten, maar als u via een van deze links winkelt, krijg ik een klein percentage van de verkoop!

Copyright 2018, Tammy Canavan-Soldaat. Dit patroon en deze foto’s zijn eigendom van Tammy Canavan-Soldaat. Alle rechten voorbehouden. Patroon is alleen beschikbaar voor persoonlijk gebruik. Geen ongeoorloofde reproductie, geheel of gedeeltelijk, of distributie van dit patroon of inhoud, inclusief tekst of afbeeldingen is toegestaan. U kunt items verkopen die met dit patroon zijn gemaakt. Geef creditering door terug te linken naar www.canadutch.nl.

Check Also

Bloom Between the Lines Shawl

Hello! I’m guessing you probably thought that I have fallen off the face of the …

Twisted Roots MAL: Wrap-up Post and Blocking Info

Well here we are at the end of the Twisted Roots MAL, and I can …

5 comments

  1. Your patterns are quite lovely!! I’m not too experienced at knitting, but sure will try to make your Hopscotch Scarf!!

  2. Hallo Tammy,

    Ik heb net je prachtige patroon van Glacia Shawl gekocht. Komt hier ook een Nederlandse beschrijving van ?
    Dat zou ik erg fijn vinden.
    Ook dat de andere patronen zijn mooi.

    Groetjes Ria

  3. Hallo Tammy
    Ik probeer het schhema samen met je beschrijving te volgen. Het is voor mij de 1e keer schema lezen en zodoende leer ik. Wat voor mij verwarrend is, dat je in schema aangeeft, oneven rijen is GK en daarom recht breien en even rijen VK averecht breien. Maar als ik bij je beschrijving lees is zowel rij 1 en 2 recht in je schema. Zou rij 2 dan niet averecht moeten zijn? Ik hoor het graag van je.

    • Hallo Jacqueline, het patroon en de kaart zijn correct. Rijen 1 en 2 zijn beide gebreid (brei r). Rij 1 (GK) wordt van rechts naar links gelezen en zoals de symbolen voor de schema aangeeft, is het witte vierkant brei r op de GK en brei av op de VK. Rij 2 (VK) wordt van links naar rechts gelezen en de symbolen vertelt u dat de zwarte punt op de GK brei av is en brei r op de VK. Dus als je de symbolen volgt, moeten beide rijen worden brei r.

      Dit zal in het begin verwarrend lijken en je wilt je waarschijnlijk afvragen waarom niet alleen hetzelfde symbool voor brein op zowel de GK als de VK gebruikt, maar brei schemas zijn gemaakt om eruit te zien als je gebreide stuk. Bij het breien van een GK brei r IS een VK brei av en een GK brei av is een VK brei r … dus dat laat dat in de grafiek zien.

      Hopelijk maakt dat het een beetje makkelijker voor je om te volgen. Vertrouw gewoon op het patroon en volg de grafiek en de geschreven tekst en je zult beginnen te zien hoe het werkt. :). Laat het me weten als je nog andere problemen hebt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.